Офіційний сайт «Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування» Токмацької міської ради.

Розділи

Календар

« Жовтень 2020 »
Пн   5 12 19 26
Вт   6 13 20 27
Ср   7 14 21 28
Чт 1 8 15 22 29
Пт 2 9 16 23 30
Сб 3 10 17 24 31
Нд 4 11 18 25  

Пошук

Новини

Харчування під час вагітності

   Раціональне харчування — одна з найважливіших умов сприятливого перебігу вагітності, пологів, розвитку плоду, грає важливу роль в профілактиці анемії, затримки розвитку плода, порушень пологової діяльності. У період вагітності варто звернути увагу не на кількість споживаної їжі, а на її якість і корисність. Організму дитини, що розвивається, необхідно дуже багато різних речовин (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі). Тому основний принцип у харчуванні майбутньої матері — це різноманітність і корисність.

Протягом першого триместру вагітності у плоду формуються основні системи та органи — хребет, мозок, серце, кровообіг.

Під час першого триместру важливо забезпечити достатню кількість у раціоні таких речовин:

   Фолієва кислота, мідь, цинк, селен — знижують ризик виникнення вроджених патологій.
   Вітаміни В та С — зменшують токсикоз.
   Йод — формують щитовидну залозу малюка, підтримують хороше самопочуття матері.
   Фосфор, кальцій, вітаміни А і D — забезпечують формування у малюка кісток, шкіри, слизових та сітківки очей.

На початкових термінах вагітності найчастіше виникають наступні проблеми: ранкова нудота, розлади кишечника.

   Щоб позбутися ранкової нудоти — потрібно їсти часто, але маленькими порціями, пити меншу кількість чаю та кави, збільшити кількість чистої води (до 6-8 склянок/добу).
    При запорах — збільшити кількість фруктових і овочевих салатів у раціоні дієти для вагітних.

На більш пізніх етапах вагітності — 2 і 3 триместрах, варто поставитися до харчування суворіше. Що більшим стає плід, то вище навантаження на шлунково-кишковий тракт. Тому можуть виникати такі неприємні явища, як печія і закрепи.

Важливо максимально обмежити солодощі, продукти, що містять тартразин (пофарбовані газовані та солодкі напої, копченості, пофарбовані креми, жувальні гумки та жувальні цукерки, карамель), консерви, міцний чорний чай і міцну каву.

Переїдання збільшує ризики виникнення і подальшого розвитку ряду серйозних захворювань.

    Жінка з недостатньою вагою повинна набрати за всю вагітність 16-20 кг, з надмірною вагою — близько 7 кг, з нормальною вагою тіла — 11-12 кг. Запам’ятайте, у жодному разі не можна переїдати — краще їсти частіше, але потрошку, ніж рідко, але у великій кількості.

Старайтесь, радше, прислухатися до свого організму, до фахових рекомендацій Вашого лікаря та до власного здорового глузду! І нехай мама та малятко будуть здоровими!

                                                                                                                Лікар-акушер-гінеколог        О.Третьяк



Понеділок, 21 Вересня 2020 17:58 | Переглядів: 33